0.0

Ortahisar Kalesi

Kale

Hakkında
0.0

Ortahisar’ın ortasında bulunan kale dünyada ilk çok katlı yerleşim yerlerindendir. Hitit döneminde tarihi İpek Yolu kervanlarına sığınak ve barınak sağlamış bir yerdir. Bu dev Peribacası kale ilk kez Hititler tarafından oyulmuş. Sonraki dönemlerde inkişaf ettirilerek daha yükseklere doğru yeni katlar oyulup, ilaveler yapılmış. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlılar tarafından günümüze kadar kullanıla gelmiştir. 

1200 rakımlı bir yüksekte bulunan kasabanın ortasında bulunan kalesi Kuzey cephesinden 85 m.dir. Güney cephesinden 120 m.dir. Çevresi ile dünya doğal güzellik harikalarından sayılan kanyonlar ve bunu oluşturan dereler ve vadilerle çevrilidir.

Nevşehir Ürgüp ilçesine bağlı en büyük ve en eski kasabası olan Ortahisar, Ürgüp – Nevşehir yolu üzerinde kurulmuş olup, Göreme Harabeleri’nin 2 km yanındadır. Başhisar (Ürgüp) - Uçhisar arasında olması nedeniyle Ortahisar denilmiştir. Kasaba Lale devrinden önce Ürgüp ile birlikte Niğde’ ye bağlanmış, 1935 yılında Kayseri’ ye 20.07.1954 yılında, Nevşehir’ in il olmasıyla birlikte bu ile bağlanmıştır. Ürgüp’ e 6 km, Nevşehir’ e 15 km, Kayseri’ ye 90 km, Ankara’ ya 270 km. uzaklıktadır.

Arkeolojik Alan
Tarihi
Görüş Noktası
Kayalık
Tarihi Bölge
Yerleşim yeri

Kuruluş Türü

Kale

İletişim Bilgileri

Harita

Buraya Yakın Benzer Yerler

Geziyorum

Yer Aldığı Rehberler