0.0

Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı

Tabiat Parkı ve Doğa - Açık Alan

Hakkında
0.0

Samandere Şelalesi, Düzce’nin güneydoğusunda, Beyköy beldesi Samandere köyü sınırları içinde yer almaktadır. Beyköy beldesine 15 km, Düzce’ye 24 km, TEM Otoyolu’na 20 km, D-100 Karayolu’na 26 km uzaklıktadır. Şelalenin kapladığı alan 10 hektar olup, bu alandaki akarsular Uğursuyu ile birleşerek Efteni Gölü’ne ulaşmakta, buradan da Büyük Melen suyu ile birleşerek Akçakoca sınırları içerisinden Karadeniz’e dökülmektedir.

Çevre çavlan, çağlayan ve cadı kazanı gibi ilginç jeolojik özellikler ve yer yer anıt ağaçların da var olduğu zengin ve bakir bitki örtüsüne sahiptir. Samandere Şelalesi Türkiye’nin tescil edilen ilk Tabiat Anıtı’dır.

Bulunduğu köye adını veren, tabiat olaylarının meydana getirdiği özellikler ile oluşan Samandere Şelalesi doğal oluşum özellikleri ile Milli Parklar Kanunu gereğince ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce ‘‘Tabiat Anıtı’’ olarak tescil edilmiştir. Samandere Şelalesi’nin de bulunduğu 500 m dere boyunca, anıt ağaçlar, üç adet şelale ve bir de Cadı Kazanı adı verilen derin bölüm de tescillidir ve oldukça ilginçtir.

Tabiat anıtı olarak ilan edilen Samandere Şelalesi, koruma altına alınmış doğal bir varlığımızdır. Zengin bitki örtüsünün su sesi ile bütünleştiği şelalede, mesire ve piknik alanları, doğa yürüyüş parkurları, kamp alanları, orman içi dinlenme yerleriyle muhteşem bir doğa güzelliğine sahiptir.

Kuruluş Türü

Tabiat Parkı
Doğa - Açık Alan

İletişim Bilgileri

Harita

Buraya Yakın Benzer Yerler

Geziyorum

Yer Aldığı Rehberler