Çeşme Gezi Rehberi

6 dakika okuma süresi • 568 defa okundu • 05 Temmuz 2021 tarihinde güncellendi

Tüm Yazılar

 

ÇEŞME; İZMİR’İN İNCİSİ

Ege’nin şirin mi şirin ilçesi Çeşme, tam İzmir’e yakışır bir silüete sahip. Son yıllarda tatil rotasını Çeşme’ye çevirenlerin bir hayli artmasıyla yazın nüfusu katlansa da güzelliğinden hiç bir şey kaybetmiyor özellikle Alaçatı’da yer alan arnavut kaldırımları, cumbalı taş evleri, otantik mekanları ve masmavi evleri ile ege havası estiriyor, insanı kendine hayran bırakıyor. 

Buranın adı neden Çeşme diyenler ve sorgulamayı sevenler için muhtemelen bilmediğiniz bir şeyi sizinle paylaşalım; Çeşme denmesinin sebebi, burası eski zamanlarda 100 çeşmeden akan buz gibi sularıyla ünlüymüş bu yüzden adı Çeşme olmuş ve bu çeşmelerin birçoğu korunabilmeyi başarmış ve günümüze kadar ulaşmış.

 

ÇEŞME’YE GİTMİŞKEN GÖRÜLMEDEN DÖNÜLMEYECEK YERLER?

Çeşme Kalesi

Altı kule ve üç hendek ile 1508 yılından kalma, kültürel aktiviteleri sevenler için bir uğrak nokta Çeşme Kalesi. Tarihi ve kültürel yönünün yanı sıra tepeden tüm Çeşme’yi ve hatta belli belirsiz olarak Sakız Adasını izleyebilir. Bu muhteşem manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Hazı gelmişken; Ildırı’daki Erythrai Antik Kenti’ni, Bağlararası Tunç Çapı yerleşimini, Çeşme’nin çeşmelerini, Osmanlı Dönemi Türk ve Rum ahalisinin bir arada yaşadığını belgeleyen eski yapıları, sokakları görmeden dönmeyin!

* Yaz Açılış ve Kapanış Saatleri: 08:30 - 19:00

* Kış Açılış ve Kapanış Saatleri: 08:30 – 18:00

*Kale, her gün ziyaretçilerini ağırlamaktadır ve 2019 giriş ücreti 14 TL’dir.


Ayayorgi Koyu

Ayayorgi Koyu, ılık ve tertemiz suyu, birbirinden güzel, konforlu plajları ve gece eğlenceleriyle Çeşme’nin en popüler yerlerindendir. Koyda gireceğiniz tüm plajlar ücretli ve plajlar akşamları gece kulübü oluyor belki her zaman gelinecek yer değil ama Çeşme’ye gitmişken orada denize girip akşamına da doyasıya eğlenmeden dönmeyin bizce…

*Her plajın fiyatı farklı ve yaz aylarında özellikle hafta sonu yer bulamayabilirsiniz dolayısıyla önceden rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz.


Çeşme Halk Plajları

30 kilometreye yakın bir sahil şeridine sahip Çeşme’nin koyları gerçekten görülmeye değer. Çeşit çeşit aktiviteleri, pırıl pırıl kumu, masmavi denizi ile insanı başka dünyalara sürüklüyor ve daha keşfedilmemiş o kadar koyu var ki.. Eğer kalabalık sizi bunaltırsa sahil yolundan devam edip kendinizi her koydan suya bırakabilirsiniz. 

Çeşme’nin en güzel halk plajlarını listeleyecek olursak; Ilıca Plajı, Boyalık Koyu, Paşa Limanı Koyu, Ildır Plajı, Çiftlikköy Plajı ve Eşek Adası görülmeye ve masmavi pürüzsüz denizine girilmeye değecek yerlerdir, yolunuz düşerse değil mutlaka uğramalısınız!


Alaçatı

Bir kere gidenin müdavimi olacağı, o otantik dokusu ile ruhunuzu sarıp sarmalayan Alaçatı; arnavut kaldırımları, daracık sokaklarındaki evleri, kafeleri, hareketliliği, gece hayatı ve plajlarıyla ünlüdür.  

Alaçatı’ya gelip o daracık ve filmlerden fırlamış gibi görünen muazzam sokaklarında kaybolmalısınız, tabi Alaçatı’nın girişinde bulunan Çeşme’nin simgesi yel değirmenlerinde bir fotoğraf çektirmeden yola devam etmezsiniz herhalde:) Ola ki tatil planınız nisan ayının başına denk gelirse bu bölgede coşkuyla kutlanan Ot Festivali’nde mutlaka yerinizi almalısınız. Yok ben yazın gideceğim param da var derseniz buranın rüzgar sörfü ile ünlendiğini hatırlatmak isteriz! 

Alaçatı'daki tüm mekanları buradan görüntüleyebilirsiniz


 

ÇEŞME’DE NE YENİR NE İÇİLİR?

Çeşme’de ne yenir deyince akla hemen KUMRU gelir. O Türkiye’nin her yerinde Çeşme kumrucusu yazan tabelaların sadece bir isimden ibaret olduğunu olduğunu işte burada anlayacaksınız. Burada ünlü 3-4 tane kumrucu var hangisinden yerseniz yiyin bayılacaksınız.

Kumruyu yediğinize göre sıra 6000 yıllık tarihi olan sakız ağaçlarından yapılan nefis mi nefis yiyeceklere geldi; sakız macunu, sakız reçeli, sakızlı kahve, sakızlı rakı ve tabiki sakızlı kurabiye…  denemeden geçmeyin. Çeşme yeme-içme mekanlarına buradan ulaşabilirsiniz

 

ÇEŞME’DE NERELERDE KONAKLAYABİLİRİM?

Çeşme yarımadasının hemen hemen her yerinde her şey dahil oteller, butik oteller ve pansiyonlar bulmak mümkün ancak 5 yıldızlı otellerin sayısı az ve fiyatları çok pahalı bundan dolayı belki Ilıca ve Alaçatı taraflarındaki göz dolduran manzaraya sahip butik otelleri tercih edebilirsiniz. En popüler Çeşme otellerine göz atmak için tıklayın

 

ÇEŞME’YE NE ZAMAN GİDERSEM DAHA ÇOK EĞLENİRİM?

Tabi kiii yazın! Cıvıl cıvıl, hareketli, kalabalık sokaklar; performansının tümünü ve tüm ihtişamını sergileyen mükemmel plajlar; dolu dolu gece hayatı… Kısacası yazın gidersen çok ama çok eğlenirsin. Tabi aradığın şey şehrin gürültüsünden uzaklaşmak, huzur ve dinginlik ise Çeşme, bahar aylarında da muhteşem olacaktır.

 

ÇEŞME’DE ARABAM OLMADAN DA GEZEBİLİR MİYİM, ULAŞIM NASIL?

Eğer uçak ile yolculuk yapacaksanız en yakın havalimanı İzmir’de bulunuyor. Havalimanından Çeşme’ye gitmek için Havaş’ı kullanabilirsiniz veya İzmir otogarından her yere devamlı sefer olduğu için beklemeden Çeşme minibüsleri ile yaklaşık 1.5 saatte ulaşım sağlayabilirsiniz. Tatil rotanız Çeşme ise o taraflardaki doğal güzellikleri ve koyları daha rahat keşfetmeniz için arabanız yoksa bile İzmir’den araba kiralayarak gitmenizi tavsiye ederiz. İzmir Adnan Menderes Havalimanı iletişim bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz

*İstanbul Çeşme arası 560 km ortalama 7 saat

*İzmir Çeşme arasındaki mesafe 80 km ortalama 1-1.5 saat

*Çeşme Alaçatı arası 9 km  

*Çeşme Bodrum arası 315 km  

*Çeşme Didim arası 240 km  

*Çeşme Marmaris arası 350 km  

 

Bunları Yapmadan Eve Dönmeyin :)

*Aya Yorgi’deki bir gece kulübünde eğlenmeden,

*Alaçatı’da yel değirmenleri ile fotoğraf çektirmeden ve ara sokaklarında kaybolmadan,

*Meşhur kumruyu yemeden,

*Pırıl pırıl ve ılık suyuyla büyüleyen Ilıca Plajında yüzmeden,

*Vaktiniz varsa sakız adasına geçmeden,

*Pek meşhur ve leziz sakız reçeli yemeden evinize dönmeyin :)

 

Müze ve açık hava mekan giriş bilgileri 2019 yılı verilerini içermektedir.