Antalya Gezi Rehberi

14 dakika okuma süresi • 574 defa okundu • 07 Temmuz 2021 tarihinde güncellendi

Tüm Yazılar

 

ANTALYA: TURİZMİN BAŞKENTİ ,  PORTAKAL ÇİÇEĞİ KOKAN ŞEHİR 

Portakal ve mandalina çiçeği kokulu Toros dağlarına paralel, yeşilin ve eşsiz mavinin şehri, turizmin göz bebeği Antalya…  Deniz kum güneş üçlüsünün akıl almaz uyumunun yanı sıra tarihi ve doğal güzellikleri ile alternatif turizmin de odak noktası olan Antalya; sadece anlatılmaz ki gezip görmek, berrak denizine girip acıktıktan sonra köfte ve tahinli piyaz yemek gerekir. Dilerseniz size biraz Antalya deneyimlerimizden bahsedelim belki gezi rotanızı Antalya’ya çevirirsiniz.

Genellikle yaz aylarında ziyaret edilen şehrin en güzel zamanları için  mayıs, haziran, eylül ve ekim aylarını tercih ederek bölgenin doğal güzelliklerinin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.  

Bir sahil şehri olan ve bu özelliği ile dünyanın dört bir yanından turist çeken güzel ilimizde, seyahat amacınız ne olursa olsun gezip görecek birçok yer bulabilirsiniz. Biz de gezi rehberiniz olarak Antalya’nın görülmesi gereken yerlerini sizin için listeledik.

 

ANTALYA’YA GİTMİŞKEN GÖRMEDEN DÖNÜLMEYECEK YERLER? 

Konyaaltı Plajı

Dünyanın en uzun plajları arasında yer alan ve ünü ülke sınırlarını aşan "Konyaaltı Plajı" hem yerli halkın hem de turistlerin denize girmek için en çok tercih ettikleri nokta. Şehir merkezinde bulunan plaja ulaşım çok kolay dolayısıyla araba ile yola çıkmamış dahi olsanız şehir içi hatları ile çok kısa bir sürede ulaşıp mavinin tadını doyasıya çıkarıp, su sporu aktivitelerine katılabilir ve bu ünlü plajda doyasıya selfie çekebilirsiniz. Tabi oraya kadar gitmişken, Konyaaltı plajına yürüme mesafesinde olan Antalya müzesini gezip, bu güzel şehrimize ev sahipliği yapmış birçok uygarlığa ait izlere de tanık olabilirsiniz.


Lara Plajı

Antalya'nın merkezinde, Konyaaltı plajına 23 kilometre uzaklıkta bulunan, incecik kumların hakim olduğu plaj, hem yerli hem yabancı turistlerin uğrak noktası. Konyaaltı’na göre daha ılık olan suyu ile misafirlerini ağırlayan Lara, kum sahili ve berrak denizi ile gönülleri fethediyor.  Lara kelimesi ise Hititler’in kullandıkları dilde kum anlamına geliyor. Plaj da ismini buradan alıyor.  Lara plajı yakınlarında pek çok konaklama olanağı da mevcut. Ayrıca plajın hemen arkasında ufak bir orman yer alıyor ve ormanın içinde kamp veya piknik alanları da bulunuyor. 


Kaleiçi

Deniz ve kara surları tarafından kuşatılan kent merkezinin bir diğer ismi olan Kaleiçi, rengarenk ve sıcacık atmosferi ile size tarihi yeniden yaşatabilir. Gündüz doyasıya alışveriş yaparak, yorgunluğunuzu yat limanından bineceğiniz bir teknede, Akdeniz’in mavi sularını ve eşsiz Antalya manzarasını izleyerek atabilir; gece hayatının da kalbi olan Kaleiçi’nde sabaha kadar yiyip içip eğlenebilirsiniz. Hatta Kaleiçi’nin o dar sokaklarında ve portakal çiçeği kokuları arasında Kaleiçi’nin ünlü butik otellerinde konaklayıp, kendinizi başka bir dünyaya ait hissedebilirsiniz... Kaleiçi'ne gitmişken Antalya'nın kapısı Hadrianus Kapısı nam-ı diğer Üç Kapıları görmeden dönmeyin!


Düden Şelalesi

Antalya’yı bilmeyenlerin karıştırması muhtemel durumlardan birine açıklık getirelim. Düden şelalesi, aşağı düden ve yukarı düden diye ikiye ayrılıyor. Sizin sosyal medyada, kartpostallarda gördüğünüz şelalenin denize döküldüğü kısmı aşağı düden diye geçiyor ve burayı görmenizi mutlaka tavsiye ediyoruz çünkü şehrin hemen merkezinde, Lara’da bulunuyor. Şelaleye yakın konumda bir şeyler içebileceğiniz kafeler de mevcut ancak şelaleyi en güzel şekilde fotoğraflayabileceğiniz seyir terasında oturup, bu manzaranın da keyfini çıkarmanızı tavsiye ediyoruz. Eğer ki vaktiniz var ise yukarı düdene de uğrayın deriz . Kendinizi kaynağından akan gürül gürül suyun huzuruna kaptırıp, hemen şelalenin yanı başındaki mekanlarda da bir çay yudumlayın.

* Yaz sıcağında giderseniz, seyir terasının üstü açık olduğundan başınıza güneş geçebilir, şapkaları yanınıza almayı unutmayın!

 


Karain Mağarası

Türkiye’nin, içinde insanların yaşadığı en büyük mağarası Karain, ayrıca en büyük doğal mağaralardan da biridir. Yolunuz Antalya’ya düştüyse, merkeze de yakın konumda olan bu mağaraya vakit ayırıp gezin deriz. İçinde bulunan kalıntılarla Batı Akdeniz Bölgesi’ndeki eski yaşama ışık tutan mağarada kazı çalışmaları, günümüzde de devam ediyor.

* 15 Nisan / 2 Ekim Yaz Açılış ve Kapanış Saati: 08:00 - 19:00

* 3 Ekim / 14 Nisan Kış Açılış ve Kapanış Saati: 08:00 – 17:30

* 2019 Giriş Ücreti: 7 TL

*Kapalı Günler: Her Gün Açık

 


Olimpos

Eğer şehir merkezinden biraz daha uzaklaşmak isterseniz ise masmavi denizi, ağaç evleri ve el değmemiş doğasıyla kendinizi Olympos’a atabilir, şehrin yorgunluğundan sıyrılıp, kendinizi yeşilin ve mavinin huzuruna bırakabilirsiniz. Biraz dinlendikten sonra da Olimpos’un sönmeyen ateşi, Yunan mitolojisinde dahi kendine yer bulan Yanartaş’a tırmanıp, bu eşsiz doğa harikasına tanık olabilirsiniz.  

* Yaz sıcağında Antalya’da 1 km lik bir alanı tırmanmak zor olduğundan, yanınızda bir fener bulundurup, tırmanışı gece ve spor ayakkabı giyerek yapmanızı tavsiye ederiz.

* 15 Nisan / 2 Ekim Yaz Açılış ve Kapanış Saati: 08:00 - 19:00

* 3 Ekim / 14 Nisan Kış Açılış ve Kapanış Saati: 08:30 – 17:30

* 2019 Giriş Ücreti: 24 TL

*Kapalı Günler: Her Gün Açık

 


Köprülü Kanyon Milli Parkı

Antalya’da hem doğanın tadını çıkarayım hem biraz hayatıma heyecan katayım hem de serinleyeyim diyorsanız mutlaka Manavgat ilçesinde bulunan Köprülü Kanyon Milli Parkı’nı ziyaret etmelisiniz.  Köprüçayı üzerinde rafting yapabilir, yazın kavurucu sıcağında buz gibi suya girip donabilir; bunun yanı sıra jeep safari, doğa yürüyüşü gibi aktivitelere katılıp akşam da, ırmak kenarında bulunan ağaç evlerde veya pansiyonlarda su sesinin huzuruyla uykuya dalabilirsiniz.


Phaselis

Hem karadan hem de denizden ulaşmanın mümkün olduğu bu antik kent, Doğu Likya’nın en önemli liman kenti olarak bilinir. Bulunan kalıntılar, kentin yaşantısında ticaretin önemini gözler önüne serer. Yolunuz düşerse mutlaka uğrayıp; tertemiz, berrak ve turkuaz sularında serinlemenizi tavsiye ederiz.

* 15 Nisan / 2 Ekim Yaz Açılış ve Kapanış Saati: 08:00 – 19:00

* 3 Ekim / 14 Nisan Kış Açılış ve Kapanış Saati: 08:30 – 17:30

* 2019 Giriş Ücreti: 36 TL

 


Çıralı

Olimpos Beydağları Milli Parkı sınırları içinde yer alan ve Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı olan Çıralı, 3 kilometrelik eşsiz bir sahile sahip ve dünyaca ünlü bu plaj Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının üreme alanı. Çıralı, Ulupınar deresi ve kanyonu, Likya Yolu, Olimpos, Yanartaş ve hem 1. hem 2. derece doğal, tarihi sit alanlarının koruma statüleri sayesinde doğal güzelliğini günümüzde de yapılaşmadan uzak kalarak koruyabilmiş bir bölge. Hem günübirlik seyahatler için hem de kamp hayatını yeşille mavinin buluştuğu bu eşsiz yerde deneyimlemek için Çıralı harika bir seçenek. Çadır kampında rahat edemem diyenler için ise pek çok pansiyon ve bungalov mevcut. Ayrıca kıyı şeridinde çok sayıda restoranı da barındıran Çıralı'da müthiş dağ ve deniz manzarasına karşı bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Çıralı sahilinin devamında yer alan Olimpos Plajı'na ise kıyı şeridinden yürüyerek dahi ulaşabilirsiniz. Çıralı'ya kadar gitmişken sönmeyen ateş Yanartaş'ı da mutlaka ziyaret etmelisiniz!


Yanartaş

Çıralı ve Olimpos'un tepelerinde 230 metre yükseklikte yer alan, sonsuz ateş olarak anılan ve doğal bir ateş kaynağına sahip olan Yanartaş, her gezginin görmesi gereken büyüleyici bir manzara sunuyor. Çıralı girişindeki köprüyü geçtikten sonra sol tarafa doğru pansiyonların ve portakal bahçelerinin olduğu alanı geçtikten sonraki yol, 3,5 km. sonra sizi Yanartaş'a götürüyor. Ören yeri girişi çam ormanlarının gölgesinde güzel manzaralar sunarken, buradan Yanartaş'a hafif eğimli patika yolları takip ederek ve tırmanarak yaklaşık yarım saat sonra (1200 adım) ulaşabiliyorsunuz. Eğer Yanartaş'a tırmanacaksanız yanınızda mutlaka spor ayakkabılarınızı bulundurun, dönüşünüz karanlığa kalacak ise el feneriniz de çantanızda olsun! Bir de Yanartaş'a tırmanırken arada bir mola verip, yukarıdan plajın ve dağların büyüleyici manzarasını seyretmeyi unutmayın!


Adrasan Koyu

Antalya'nın Kumluca ilçesine 30 km mesafede yer alan bu doğa harikası koy yaklaşık 2 kilometrelik çakıllı kumsala ve pırıl pırıl bir denize sahip. Koyu çevreleyen dağlar yemyeşil ormanlarla kaplı müthiş bir manzara sunuyor, hele ki sabahın ilk ışıklarında Adrasan sahili size inanılmaz manzaralar sunacak. Koyda çadır kamp alanları, pansiyonlar, ücretli ve ücretsiz plajlar, yeme içme mekanları mevcut. Ayrıca Adrasan dünyaca ünlü Likya Yürüyüş Yolu üzerinde yer alan önemli duraklardan da biri. Adrasan'a gitmişken tekne ile Suluada turuna katılmayı da ihmal etmeyin!


Myra Antik Kenti

Bugünkü Demre İlçe merkezinde ve civarında yer alan Myra Antik Kenti, Likya uygarlığının 6 büyük şehrinden biridir. İlk kez M.Ö. 5. yüzyılda yerleşim merkezi haline gelen Demre, önceleri deniz kıyısındayken, Demre çayının getirdiği alüvyonlar sonucunda denizden uzakta kalmıştır. Noel Baba Kilisesi olarak da bilinen Aziz (St.) Nikolaos Anıt Müzesi’ni mutlaka görmelisiniz. Bu kilise, günümüzde özellikle yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekiyor.

* 15 Nisan / 2 Ekim Yaz Açılış ve Kapanış Saati: 08:00 – 19:00

* 3 Ekim / 14 Nisan Kış Açılış ve Kapanış Saati: 08:30 – 17:30

* 2019 Giriş Ücreti: 36 TL


Alanya Kalesi

Surlarının uzunluğu 6.5 kilometreyi bulan Alanya Kalesi, 1221 yılında kenti alıp yeniden inşa ettiren Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. 83 kulesi ve 140 burcu bulunan kale Alanya’nın en görkemli yapısıdır ve bu büyülü yapıya çıkarak mavi suların eşsiz görüntüsünün tadını çıkarabilirsiniz. Ardından kalenin alt tarafında bulunan balık restoranlarında gönlünüzce denizden çıkan her şeyi yiyip, hemen yanınızda bulunan efsanelere bile konu olmuş muhteşemlikteki Kleopatra plajında serinleyebilirsiniz.

* 15 Nisan / 2 Ekim  Yaz Açılış ve Kapanış Saati: 08:30 – 19:00

* 3 Ekim / 14 Nisan Kış Açılış ve Kapanış Saati: 08:30 – 17:30

* 2019 Giriş Ücreti: 24 TL

 


Kaş

Begonvillerle bezeli cumbalı evleri, yasemin ve portakal çiçeğinin nefis kokusu, turkuaz koyları, batık şehri, mağaraları, altın sarısı kumu ve masmavi deniziyle Kaputaş plajı ve daha nice cennet koyları ile antik çağın en güzel mirası Kaş'ı görünce virajlı yollarına bile aşık olacaksınız!

Kekova - Batık Kent

Turkuaz sularıyla nefeslerimizi kesen, ülkemizin dalış cenneti olan bu batık antik kente, Kaş ve Demre arasında bulunan Üç Ağız’dan kiralanan teknelerle ulaşmak mümkün. Kalıntıların bulunduğu yerlerde yüzmek yasak ancak kalıntı bulunmayan, tertemiz ve mavi sularda gönlünüzce yüzebilirsiniz. Hatta dalış yapmak isterseniz de sualtı tarihinin büyüsüne kapılabilirsiniz.

 


Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Hiç şüphesiz Antalya dünyanın en güzel yeridir’ sözünü boşuna söylemediğini eminiz gezi sonunda siz de anlayacaksınız ve şunu da eklemeden yazıyı sonlandırmayalım bu güzide ilimizin daha gezilecek görülecek ve keşfedilecek sayısız yeri var, biz yalnızca en kısa sürede en önemli gördüğümüz yerleri sizinle paylaştık. Antalya Bölgesindeki tüm müze ve açık hava mekanlarını görüntülemek için tıklayın

 

NE ZAMAN GİDERSEM DAHA ÇOK EĞLENİRİM ?

Yazların kavurucu nem ve sıcağına rağmen Antalya, en çok yaz mevsiminde tercih ediliyor ve şehir nüfusu yaz aylarında katlanıyor. Neyse ki şehrin neredeyse her bölgesinde bunaldınız mı girebileceğiniz plaj mevcut. Sıcağı sevmem, bunalırım derseniz ilkbaharda çiçek kokuları arasında Antalya’yı gezebilir veya denizin en ılık olduğu dönem olan sonbaharda Antalya’nın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

 

ARABAM OLMADAN DA GEZEBİLİR MİYİM, ŞEHİR İÇİ ULAŞIM NASIL ?

Antalya’da ulaşım için pek çok seçenek mevcut. Şehir içi otobüsleri, nostalji tramvayı ve tramvay ile şehir içinde çok rahat seyahat edebilirsiniz. Şehir içi ulaşım için kent kartınızı yetkili noktalardan alabilir veya otobüs içinde biraz daha fazla ücret ödeyerek 3-5 binişlik karta sahip olabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda tam ücret 3.20 TL’dir. Kemer tarafına gidecekseniz deniz otobüsünü kullanarak farklı bir seyahat gerçekleştirebilirsiniz.  Antalya’nın farklı ilçe ve bölgeleri için ise çok sık aralıklarla otogardan seferler yapılıyor. Gitmek istediğiniz her yere buradaki yerel seferler ile ulaşabilirsiniz. Antalya Otogar'ı hakkında detaylı bilgi için tıklayın

 

ANTALYA’DA NE YEMELİ ?

Antalya’nın neyi meşhur dendi mi akla ilk tahin gelir. Antalyalılar her şeyi tahinli yiyebilir şaşırmayın.

Kesin denemeniz gerekenler ise tahinli ünlü bir meze olan fava, tahinli piyaz yanına da köfte, meşhur turunçgil reçelleri ve çıtır çıtır serpme börek …

Antalya'nın en popüler yeme-içme mekanlarını görüntülemek tıklayın

 

NERELERDE KONAKLAYABİLİRİM ?

Tatil plan ve programınıza göre konaklama çeşitleri çok fazla Antalya’da. 5 yıldızlı otelleriyle ünlü Kundu Oteller Bölgesi’nde şahane otellerde konaklayabilir. O kadar lükse gerek yok ben salaş yerlerden hoşlanıyorum derseniz Kaleiçi’nin meşhur butik otellerinde tatilinizi geçirebilirsiniz. Tatil rotanız Antalya merkezinin dışındaysa, Batı bölgede Beldibi, Kemer otellerin yoğun olduğu bölgelerdir. Doğu tarafta ise Belek, Side, Alanya konaklamak için uygun yerlerdir. Kamp hayatını yaşamak istiyorsanız Çıralı veya Adrasan doğru tercih olacaktır; hem denizi hem Olimpos’un yanı başında olması hem de onlarca kamp merkeziyle sizi memnun edeceğini düşünüyoruz. Ben çadırda kalamam şöyle ağaç ev falan ne güzel olur dediğiniz anda biz de size OLİMPOS deriz!

Antalya'nın en popüler otellerini görüntülemek tıklayın

 

ANTALYA DEYİNCE AKLA GECE HAYATI GELİR !

Antalya, özellikle yaz aylarında eğlencenin dibine vurur hepinizin bildiği gibi Kaleiçi’nde denize karşı sakince içkinizi yudumlayabilir ardından eğlence mekanlarında canlı müzik veya akşamları çıkan müzik grupları ile eğlenceye doyabilirsiniz. Gecenin ilerleyen saatlerinde daha fazla hareket isterseniz Lara ve Kemer’deki gece kulüpleri çok popülerdir oralarda sabahlayabilirsiniz.

Keyifli bir seyahat geçirmenizi dileriz!

 

Not: Müze ve açık hava mekanlarının giriş ücretleri 2019 yılına aittir ve bilgiler muze.gov.tr adresinden alınmıştır.